Arta si terapia prin arta, scurt istoric

Annemari Herzlinger 0 Comments


Din cele mai vechi timpuri, oamenii folosesc arta ca un mod de comunicare a ideilor si trairilor lor.
Cele mai vechi picturi rupestre dateaza de acum 40 000 de ani, din perioada Paleoliticului Superior. Se presupune ca apartin omului de Neanderthal si nu lui Homo sapiens. Urmele mainilor descoperite pe peretii pesterii se presupune ca aveau atat semnificatie cat si functie magica si ca sunt legate de un ritual de initiere.

Avansand in istorie, arta devine un instrument pentru exprimarea Sinelui. Merita de amintit perioada Renasterii atat de cunoscuta, perioada in care arta a atins noi nivele. Mai tarziu, in secolul XVIII, in Europa, Iluminismul promova credinta in legile naturale si in ordinea universala, precum si increderea in ratiunea fiintei umane si abilitatile ei inovatoare.

Arta inseamna creativitate, exprimarea proprie viziuni, increderea in ea.
"Creativitatea este interactiunea dintre aptitudini, proces si mediul inconjurator prin care un individ sau un grup produce un produs palpabil, nou si folositor definit in contextul social." Plucker, 2004
De asemenea, creativitatea pare sa fie o componenta foarte importanta in rezolvarea de probleme si in starea de bine emotionala si sociala.

Azilul a oferit terenul propice pentru observarea diferitelor manifestari si totodata pentru dezvoltarea psihiatriei.

Philippe Pinel a observat ca pacientii internati in azile scriu sau deseneaza. Dr. Max Simon este primul psihiatru care a studiat si analizat arta si scrisul bolnavilor psihic si a evidentiat relatia dintre stilul artistic si problemele psihiatrice.

Cesar Lombrosso  a publicat in 1880 un articol in care evidentiaza cele 13 caracteristici ale bolii psihice. Tot el evidentiaza legatura dintre arta primitiva si arta bolnavilor psihic.

Ernst Kris (psihiatru si istoric de arta austriac) a studiat arta dintr-o perspectiva psihanalitica. A considerat ca in cazul afectiunilor psihiatrice, exista o relatie slabita intre Ego si realitate si producerea de arta spontana este o incercare de a contrabalansa slabirea relatiei.

Terapia prin arta ( Art Terapia) a fost folosita in primul rand in institutiile mentale si apoi in scoli - terapia prin arta in comunitatea copiilor.

Pe la mijlocul anilor '50 psihologul Margaret Naumburg (unul din pionierii terapiei prin arta/art terapiei) se referea la munca ei ca terapiei prin arta. Aceasta se baza pe ideea de a folosi arta pentru a elibera inconstientul prin incurajarea de asocieri libere. Opera de arta rezultata era considerata un discurs simbolic, iar pacientul era incurajat sa-l interpreteze si sa-l analizeze.

De la mijlocul secolului XX terapia prin arta (art terapia) a devenit o profesie, aparand independent in Europa si in tari in care se vorbea limba engleza.

In multe spitale si institutii de sanatate mentala au fost incluse programe de terapie prin arta (art terapie) cand s-a observat cum aceasta forma de terapie poate incuraja dezvoltarea emotionala si cognitiva. Aceasta disciplina continua sa se dezvolte devenind un instrument important in evaluare, comunicare si tratament.

Art terapia scurt istoric