Art Terapie - Terapia prin arta, terapeut prin arta
"Procesul creativ are ultimul cuvant si nu poate fi tradus, un desen vorbeste despre sine prin modul in care este facut, imaginea si semnificatia sunt identice." Rita Simon
Terapia prin arta, cunoscuta in Romania si ca art terapie, este o terapie emotionala in care arta ocupa locul central, este o forma de terapie expresiva ce foloseste arta (arta plastica, muzica, dans/miscare, teatru/drama) ca mod de comunicare. Ea este influentata de trei mari domenii: psihiatrie, psihologie si arta.
Terapia prin arta (art terapia) este de asemenea o forma de psihoterapie ce combina teoriile si tehnicile traditionale ale psihoterapiei cu intelegerea aspectelor psihologice ale procesului creativ. Nu este o activitate de recreere sau o lectie de arta, desi sedintele de terapie pot fi foarte placute.
In limbajul curent, termenul de terapie prin arta este folosit in genere pentru terapia prin arta plastica.
Crearea de arta, reflectarea asupra procesului si produsului permit si incurajeaza cresterea gradului de constientizare de sine si a altora, dezvoltarea personala, sporirea capacitatilor si abilitatilor cognitive, dar si "to cope (lb. eng.)" cu diferite simptome, stres sau experiente traumatice.
Terapeutii prin arta (art terapeutii) sunt profesionisti formati atat in arta cat si in psihoterapie. Au experienta clinica si cunostinte despre dezvoltarea umana, teorii psihologice, tradiții spirituale, multiculturale și artistice, precum și despre potențialul de vindecare al artei. Arta este folosita atat pentru evaluare, tratament cat si pentru cercetare.
Terapeuții prin arta (art terapeutii) lucreaza cu copii, adolescenti, adulti si varstnici, cupluri, familii, grupuri și comunități. Ei oferă servicii, în mod individual și ca parte a echipelor clinice, în institutii de sănătate mintală, institutii de reabilitare, instituții medicale sau de medicină legală (alaturi de psihiatri, psihologi, asistenti sociali, dieteticieni si altii).
De asemenea lucreaza in programe comunitare, centre de sanatate, școli, aziluri, structuri corporatiste, studiouri deschise (open studio) sau clinici independente.
In ultima perioada terapeutii prin arta(art terapeutii) isi desfasoara activitatea si in zonele marcate de razboi, de catastrofe naturale, in tabere de refugiati si altele.