Intrebari

Annemari Herzlinger 0 Comments


Art therapy, terapie prin arta sau art terapie ?


Recomandare: Artterapie 

Art therapy este termenul ce defineste acest tip de terapie in limba engleza.
Terapia prin arta a aparut prima oara in Anglia, deci prima denumire a acestui domeniu de terapie a fost in limba engleza.

Cum terapia prin arta a castigat teren si s-a raspandit in toata lumea, in mod conventional numele este ori tradus in totalitate in limba tarii respective - kunsttherapie, arteterapia, art-thérapie, ori este folosit termenul in engleza.

In Romania, domeniul este nou, denumirea este la fel de nou intrata in limba. Conform MDS '00 termenul in limba romana ar fi Artterapie.
Dat fiind ca este o recomandare, pentru o mai buna comunicare in romana, am decis ca pe acest site sa fi folosit termenul de terapie prin arta si nu alte variante.


Cat de dese pot fi sedintele de terapie?


Ideal ar fi sa fie maxim o sedinta pe saptamana, cu toate acestea in cazuri speciale pot fi mai multe intalniri intr-o saptamana. Acest lucru poate fi determinat de nevoile pacientului sau de planul de terapie creat sa raspunda anumitor cerinte sau nevoi.


Cat de mare poate fi un grup in cadrul terapiei de grup ?


Marimea grupului depinde de varsta participantilor, in cazul copiilor grupurile vor fi mici, 3-5 copii,  iar pentru adulti preferabil ar fi grupuri de 6-8 persoane. In practica, deseori din considerente financiare, se lucreaza cu grupuri mai mari de 8 persoane.


Cat timp dureaza o sedinta de terapie ?


In functie de varsta clientului, tipul de terapie si nevoile sale durata unei sedinte de terapie poate fi intre 40 de minute si 3 ore.


Copiii sub 4 ani pot face terapie prin arta?


Da. Arta este un limbaj, un mod de comunicare, ce deseori inlocuieste sau suplineste cu succes limbajul verbal.
Deoarece problemele aparute in general la aceasta varsta sunt probleme de atasament, ideal este ca terapia sa fie diadica, terapie copil-parinte. Daca nu este posibil, atunci poate fi luata in calcul terapia individuala.


Folosirea preponderent a culorile inchise de catre copiii mici este un semnal de alarma?


Pentru copii mici culoarea nu are semnificatie si nu este asociata starii de spirit. Deseori copiii mici prefera culorile inchise, deoarece contrastul cu foaia alba este mai mare. Daca folosirea culorilor inchise ingrijoreaza, primul specialist caruia parintii se pot adresa poate fi medicul oftalmolog. Uneori, nevoia de a crea un contrast mare poate semnaliza o problema de natura oftalmologica.


In cadrul terapiei de grup varstele participantiilor pot varia?


Doar in cadrul grupurilor de adulti. In general, in grupurile de terapie de prescolari sau anteprescolari, participantii vor avea in general aceeasi varsta, la fel si in grupurile de adolescenti. Asemanator este si in cazul oamenilor de varsta a III-a, toti participantii din grup vor apartine acestei categorii de varsta.
Cu toate acestea fiecare situatie trebuie analizata separat: cand grupul de terapie este un grup de sustinere, creat in jurul unei teme, iar terapia de grup vine ca si completare a terapiei personale, varstele participantilor pot si varia ( adolescent de 14 ani si 17 ani). Nu vor fi pusi in acelasi grup copii mici cu adolescenti, sau adolescenti cu adulti.


Pe ce perioada de timp se poate intinde terapia?


Durata este determinata de nevoile clientului, poate fi terapie de scurta durata (8-10 intalniri) sau de lunga durata, intinzandu-se pe perioada unui an sau mai multi ani. Nu trebuie uitat faptul ca oricand clientul poate intrerupe terapia, este dreptul sau. De aceea, daca inceputul terapiei prevede semnarea unui contract intre parti - contract legal sau contract terapeutic, trebuie avut grija sa fie stipulata aceasta conditie.


Pot fi schimbari de ritm al intalnirilor din cadrul terapiei, intalniri neregulate ?


Consider ca daca aceste schimbari raspund nevoilor clientului decizia poate fi analizata si luata impreuna cu el. Daca aceste schimbari de ritm raspund nevoilor terapeutului, probabil nu ar trebui sa existe. Eu consider ca regularitatea intalnirilor are o importanta foarte mare in terapie.